Interconnexió de dos PC’s amb RJ-45

0
RJ 45

Què passa si connectes dos PCs directament amb un cable RJ-45 de xarxa?

Per norma general, quan es tracta de connectar el PC a la xarxa o a Internet ens limitem a endollar el cable de xarxa al connector RJ-45 de la targeta de xarxa del PC en un extrem i l’altre a l’encaminador. No obstant això, t’has preguntat què passaria si tens dos PC i connectes tots dos amb un cable de xarxa RJ-45? Nosaltres t’ho expliquem.

Avui dia, estem acostumats al fet que els encaminador -fins i tot els més bàsics que ens proporcionen els propis operadors- tinguin diversos connectors RJ-45 Gigabit als quals podem connectar diversos dispositius, com per exemple diversos PC, consoles, PLC i altres dispositius que requereixen connexió a Internet. Tanmateix, això no ha estat sempre així, i és probable que et sorprengui saber el que es pot aconseguir en connectar diversos PC directament per cable.

Què aconsegueixes connectant dos PCs per RJ-45?
Com dèiem, antany els encaminadors no tenien tantes boques de xarxa com ara, i no parlem si ens remuntem a l’era de l’ADSL amb els mòdem, incloent aquells PCI que es muntaven directament en el PC en lloc de ser un aparell independent com ara. Moltes vegades, si tenies diversos equips a la teva casa i volies que tots tinguessin Internet havies de connectar tots dos amb un cable per a literalment compartir Internet de l’un a l’altre (el que requeria òbviament que el PC que tenia el mòdem estigués encès i connectat perquè l’altre pogués tenir accés a Internet).

De fet, les LAN party d’antany consistien en el fet que un dels equips estava connectat a Internet i la compartia amb la resta dels equips dels teus amics utilitzant un switch de xarxa, però tots els equips depenien de la connexió del primer (parlem encara de l’era en la qual el mòdem era intern). La diferència és que quan hi havia només 2 PCs podies prescindir del switch i connectar-los directament.

Però clar, et preguntaràs per a què vols connectar dos PC mitjançant un cable avui dia, veritat? Normalment les targetes de xarxa que vénen integrades en les plaques basi de qualsevol PC modern només tenen un connector RJ-45 que és necessàriament el que usem per a connectar-lo a l’encaminador i tenir accés a Internet, així que realment no tindria molt sentit el connectar un PC amb un altre. Bé, es pot fer perquè existeixen adaptadors de RJ-45 a USB que són molt barats i ja podries connectar un altre PC en cadena, però independentment de tot això, la utilitat seria més aviat per a tenir una xarxa local prescindint de connexió a Internet.

Dit d’una altra manera, quan connectes dos PC mitjançant un cable de xarxa pots crear una xarxa local (LAN) tancada i sense accés des de fora. Això també ho pots fer si tots dos PCs estan connectats a l’encaminador, però el connectar tots dos PC amb un cable et dóna l’avantatge que la connexió és directa, sense passar per l’encaminador i sense accés des de fora, i pot venir molt bé per a per exemple salvar els arxius que tinguis en un PC i copiar-los en un altre directament per LAN a màxima velocitat en lloc de desmuntar el disc dur d’un PC i muntar-lo en l’altre, per exemple.

RJ 45

A més de per a compartir arxius entre dos PC o jugar «a dobles» en LAN, això també pot ser útil en el cas que tinguis més PCs que boques en el teu encaminador. Imagina que per exemple el teu encaminador té 4 sortides de xarxa (que és l’habitual) però necessites connectar 5 dispositius en total, dos d’ells PCs. En aquest cas podries fer un pont com t’hem explicat, connectant l’encaminador al PC mitjançant un adaptador RJ-45 a USB i els dos PCs mitjançant un cable de xarxa per a compartir l’accés entre tots dos.

Certament la utilitat avui dia és bastant pobra per no dir nul·la ja que tothom té encaminador a la seva casa amb diversos ports RJ-45, però com us comptàvem al principi fa no massa temps això no era l’habitual, sinó que l’habitual era connectar els PCs entre si per a aquests menesters.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *